Den bedste tid på året

Julemarkeder

9. november 2014 9:27
image_pdfimage_print

Hvis du vil se Danske Julemarkeder, så klik her.

TAG PÅ JULEMARKED I TYSKLAND

Nyd den helt særlige julestemning på Tysklands julemarkeder

julemarked-rostock

Traditionen for de tyske julemarkeder går helt tilbage til middelalderen. Allerede i det 13. århundrede blev der i Tyskland afholdt markeder i juletiden, for at borgerne kunne købe kød og andre forråd til vinteren. Fra det 17. århundrede begyndte markederne mere og mere at ligne de julemarkeder vi kender nu om dage.

For mange af os er et besøg på et julemarked i Tyskland også blevet en tradition. Kombinationen af juleshopping, hvor der kan spares en del, og den hyggelige julestemning på de tyske julemarkeder lokker mange af os en tur syd for grænsen.

Hvis du vælger at forbinde en tur på et julemarked i Tyskland med en miniferie eller et weekendophold, har du samtidig mere tid til juleindkøb og du kan rigtig komme i julestemning. En julehyggetur uden overnatning, vil kun opleves som en meget hård tur for alle, og vil givetvis ikke inspirere til en gentagelse. Det er MEGET anbefalesværdigt at overveje en overnatning for at give turen den ekstra dimension og ikke mindst den aftenhygge med lys alle steder som ikke vil opleves i bilen på vej hjem.

 

Hvorfor er vi Danskere så vilde med at tage syd for grænsen i december?
De tyske julemarkeder tilbyder os noget af det eventyr og magi som vi kun ser i film eller i Tivoli til Jul. Tivoli er da hyggelig i december, men også småt, dyrt og egentlig lidt trivielt.
Forestil dig en hel by pakket ind i julestemning, lys, gløgg, mandler og hygge. Man kan ikke undgå at blive fortryllet som et lille barn juleaften.

Nedenfor finder du en oversigt over de julemarkeder vi danskere synes bedst om, med datoer og åbningstider. I artiklen finder du også information om den tyske julemarkedstradition og en guide til mad og drikke på julemarkederne.

 

Julemarked i Berlin

berlin gendarmenmarkt christmas marketMed over 60 forskellige markeder i Berlin, gør du bedst i at forberede dig hjemmefra, og ligge en plan. De store julemarkeder i centrum af Berlin foregår fra slutningen af november til 23/12. hhvs. 31/12. Det største julemarked i Berlin, med ca. 2,5 mio., besøgende foregår ved Jannowitzbrücke og Alexanderplatz Julemarkedet ved Gendarmenmarkt med sine smukke historiske bygninger byder på kunsthåndværk og show.
Julemarkedet ved Opernpalais står i nostalgiens tegn.
Nogle af berlinmarkederne er dog så tæt pakket med mennesker og boder, at det kan være svært at have barnevogn med uden hurtigt at blive træt. Se Berlin’s julemarkedsside.

 

Lübeck julemarked

Weihnacht in LübeckJulemarkedet i Lübeck er et af Tysklands smukkeste! Lübecks indre by emmer af julestemning og består af flere julemarkeder. Julemarkederne på rådhuspladsen (Rathaus Markt) og i gågaden Breite Strasse finder sted fra ca. 24/11.-30/12. Der er kunsthåndværker julemarkeder ved Heiligen Geist Hospital og St. Petri kirken hvor åbningsdagene varierer. Børn vil glæde sig over julelandet, der ligger overfor Holstentor, samt eventyrskoven ved St. Marien. Markedet i gågaden er dog så tæt pakket med mennesker og boder, at det kan være være at have barnevogn med uden hurtigt at blive træt, heldigvis er der flere markeder og en tur i det store pariserhjul er altid en fornøjelse.
Se Lûbeck’s julemarkedsside.

 

Julemarked i Hamburg

Hamburg, Tannenbaum auf RathausmarktHamborgs centrum byder på et væld af julemarkeder i fra 24/11. til 23/12. Det historiske julemarked på Hamborgs rådhusplads er det største, med mange serveringsboder og boder med juleting. Daglig åbningstid fra kl. 11-21, fr/lø. til 22. På Hamborgs store indkøbsgader Mönckebergstrasse og Spitalerstrasse, tæt på rådhuspladsen, er der 150 boder, der dagligt har åbent fra 11 til 21. På Gänsemarkt og ved Binnenalster er der ligeledes smukke julemarkeder, der begge har åbent fra 11 til 21. Se Hamborg’s julemarkedsside.

 

Julemarked Flensborg

header_37_flensborg.v20140911134859Julemarkedet i Flensborg foregår fra ca 25/11 til 31/12. Fra mandag til fredag er der åbent fra 10-22, om søndagen fra 11-20. Flensborg julemarked er rigtig hyggeligt og strækker sig fra Nordermarkt hele vejen af den ca. 1,2 km lange gågade til Südermarkt med masser af boder, hvor der serveres gløgg, brændte mandler og andre lækkerier. Også i Flensburg er der mange boder, hvor du kan købe juledekorationer og kunsthåndværk, f.eks. de kendte englefigurer og nøddeknækkere fra Erzgebirge. Se Flensborgs julemarkedside

 

 

Rostock julemarked

imagesJulemarkedet i Rostock er ubetinget Nordtysklands største og finder sted i Rostocks historiske centrum mellem Neuer Markt og Kröpeliner Tor. Desuden er der et historisk julemarked ved Kloster zum Heiligen Kreuz. Julemarkedet foregår fra ca 27/11 til 22/12 og har følgende åbningstider: Ma-to 10-20, fr-lø 10-21, sø 11-20. Ud over de mange boder er der på Rostock julemarked også karruseller og pariserhjul, livemusik og et omfattende program for børn, heriblandt juleeventyr og eventyrskov. Se Rostocks julemarkedsside her.

 

I den sydlige del af Tyskland kaldes julemarkederne ofte ”Christkindlmarkt” eller ”Christkindlesmarkt” i stedet for ”Weihnachtsmarkt”. Verdens mest kendte julemarked er Christkindlesmarkt i Nürnberg, der også er kendt for sine lækre honningkager (”Lebkuchen”). Et af Tysklands ældste julemarkeder er Striezelmarkt i Dresden, der har fundet sted igennem næsten 600 år, og hvor du får nogle af de bedste ”Christstollen”, en traditionel tysk julekage af gærdej med mandler og rosiner. Striezelmarkt i Dresden er ligeledes kendt for sit store udvalg af julefigurer fra Erzgebirge. Disse håndlavede træfigurer hører for mange tyskere lige så meget med til julen, som vores julefrokoster gør for os danskere. Christkindlmarkt i München er ligeledes meget kendt og går tilbage til 1310. Det er præget af bayersk gemytlighed og har et helt særligt flair.

Fælles for alle julemarkeder i Tyskland er, at der er boder, hvor der sælges juleting og boder med mad og drikke. Du kommer hverken til at sulte eller tørste under et besøg på et tysk julemarked: Udvalget af mad og drikke er stort! ”Glühwein”, den tyske variant af gløgg, fremstilles af rødvin og er krydret med kanel, nellike, citronskal mv. I modsætning til gløgg indeholder den ikke snaps. Hvis du bliver spurgt, om du vil have ”Glühwein mit Schuss“ (direkte oversat „med skud“), betyder det, om du vil have f.eks. rom, ”Weinbrand” (tysk cognac) eller Amaretto i. Du kan også få ”Glühwein” helt uden alkohol, den såkaldte ”Kinderglühwein” eller ”Kinderpunsch”, der er lavet af saft. Vi er jo i Tyskland, så selvfølgelig kan man købe mange slags ristede pølser på julemarkederne, men prøv f.eks. også de lækre crepes (tynde pandekager) eller ”Berliner Pfannkuchen” – en form for æbleskiver. Duften af brændte mandler er så forførende at de bare skal prøves. Honningkagehjerter og ”Christstollen” er velegnede til at tage med hjem som spiselige souvenirs.

 

Skal du med færgen?
Scanlines har deres helt egen julemarkedside med gode sejlertilbud, så udgiften til færgeturen bliver mere overkommelig.
Tilbud 2015 T/R Rødby/Puttgarden kun 299 kr.!  Se siden her

 

One Response to Julemarkeder

  1. Kan varmt anbefale Lûbeck – det er sindsygt hyggeligt, men lad klapvognen ligge i bilen, der er simpelthen for mange mennesker. Anbefales derfor kun til børn der kan gå selv i et par timer. I 2015 skal vi prøve Flensborg 🙂 Glæder mig allerede!!

Skriv et svar